fredag 4 april 2014

Bländaren

När du nu bekantat dig med ISO-inställningarna i din kamera så skall vi titta på en funktion som hänger intimt samman med ISO-inställningen.

Även om du går ut för att fotografera under en strålande sol så är alla dina motiv olika upplysta och reflekterar därmed olika mycket ljus. Och följaktligen måste du kunna reglera det ljus som når din sensor i kameran utan att hålla på med ISO-inställningar. Detta ljusreglage kallas bländare och sitter i systemkameror i objektivet.
I sin enklaste form skulle det kunna vara ett antal hål med olika diameter och så var det i kamerans barndom. Idag är en en bländare uppbyggd av tunna små metallplåtar, så kallade lameller. Lamellerna är lite olika till antalet beroende på objektiv och tillverkare. 5,7,eller 9 är ganska vanligt och antalet lameller är avgörande för hur rund din bländaröppning blir.
Det här kan ha betydelse för hur oskärpan ser ut när du tar bilder med kort skärpedjup. Du behöver så här långt inte fundera över det här, det klarnar framöver.
Bländaren låter dig alltså bestämma över den mängd ljus som skall nå sensorn i kameran.
Bländarskalan i sin grundform är uppbyggd precis som ISO-skalan och ser vanligen ut så här.
 f/1, f/1,4, f/2, f/2,8, f/4, f/5,6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32,
f står för förhållandet mellan brännvidden och använd bländare och det är så här långt inget du behöver lägga på minnet. Vad som däremot är av stor betydelse är att mellan varje steg i bländarskalan så släpper bländaren in exakt hälften så mycket ljus till sensorn. Bländare 4 släpper alltså in halva ljusmängden jämfört med bländare 2,8 vid samma ISO-inställning.

Om vi då tittar på ISO kopplat till bländaren och ställer in kameran på ISO 200 och bländaren på 4 så kan du ändra på ISO till 100 och bländaren till 2,8 så har du en exakt likadan ljusmängd till sensorn.
Då kan man vid första påseendet tycka att det räcker med ISO för att reglera mängden ljus till sensorn och så kunde det vara men bländaren har en annan betydelse för dina bilder.
Du måste ställa in skärpan innan du tar en bild men bländaren har en intim koppling till skärpan. När du ställt in skärpan så får du också skärpa framför och framförallt bortom det avstånd du ställt in skärpan på. Detta kallas för skärpedjup. Skärpedjupet beror dels på ditt objektivs brännvidd. Generellt ger en kort brännvidd ett längre skärpedjup än en lång brännvidd. Men bländaren styr också skärpedjupet.
Om vi som exempel tar ett objektiv med brännvidden 50 millimeter så ger bländare 2,8 ett kort skärpedjup och bländare 32 ett mycket långt skärpedjup.
Men det här med kort och långt skärpedjup är relativt.
Om du har ditt motiv på 50 centimeters avstånd så är ett långt skärpedjup någon centimeter. Om du har ditt motiv på 50 meters avstånd så har du ett skärpedjup på många meter. Skärpedjupet framför ditt motiv är också kortare än skärpedjupet bortanför motivet.

Bländaren har alltså dels funktionen att styra ljusmängden som når sensorn men och funktionen att styra ditt skärpedjup.
Skärpedjupet kan ha mycket stor betydelse för dina bilder. Tar du en landskapsbild vill du oftast ha skärpa i hela bilden men tar du ett porträtt så är det troligen önskvärt att få en suddig, mjuk bakgrund.
Och här kommer antalet lameller i bländaren in. 5 lameller kommer att ge suddiga detaljer i bakgrunden en kantighet medan 9 lameller ger rundare suddiga detaljer.

För att krångla till det ytterligare så ger många av dagens kameror möjligheten att ställa in bländaren i både halva och tredjedels steg men vad din kamera erbjuder av detta och hur kameran hanterar detta måste du konsultera din bruksanvisning om.

I nästa avsnitt kommer jag att behandla slutartiden som även den kan styra det ljus som når sensorn i din kamera och slutartiden har lika stor betydelse som ISO och bländaröppning för ditt bildskapande.

Din uppgift inför nästa avsnitt är att laborera med bländaröppningen för att lära dig styra över skärpedjupet. Ta bilder vid olika avstånd med olika bländare och försök styra ditt skärpedjup.
Ta också reda på vad din kamera har att erbjuda i halva eller tredjedels bländarsteg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar