söndag 15 juni 2014

Kamerainställningarna

Som en påminnelse upprepar jag att jag i huvudsak skriver om systemkameror avsedda för amatörer av olika duktighetsgrad.
Detta avsnitt skall handla om olika sätt att mäta exponeringen och därmed hantera ljusinsläppet. Som du minns så är det två funktioner i kameran som styr mängden ljus som når sensorn. Tiden eller den tid som slutaren står öppen och bländaren som genom sin olika storlek släpper in olika mycket ljus.
ISO, den tredje parametern för sensorn är en grundläggande inställning som sällan ändras inför varje bild och den har sitt kapitel.

Jag antar att din kamera har minst följande lägen för att kontrollera ljuset.
P, Tv, Av och M. Den har säkert fler lägen men vi börjar med dessa 4.

Programautomatik eller P är ett läge som gör att kameran väljer rätt bländare och tid efter sitt förstånd men det går att ändra både tid och bländare för hand och då justerar kameran så att bilden fortfarande skall bli rätt exponerad.
En av de små datorer som finns i kameran har enkelt uttryckt tusentals bilder att jämföra med ditt motiv och med den mest liknande bilden så väljer kameran då ISO, tid och bländare.
P-läget blir bättre och bättre på alla kameror och har du ett motiv som finns i dagsljus och är någorlunda stilla så brukar resultatet bli bra.
Det går trots det inte att lita på P-läget helt så det finns bättre alternativ.

Tv eller tidsförval innebär att du själv väljer en lämplig tid och kameran väljer då en bländare som skall ge rätt exponering.
Tv är ett bra läge när du har ett motiv i rörelse eller använder en lång brännvidd. Det finns en gammal god regel att slutartiden skall vara minst brännvidden. Det innebär att en brännvidd på 200 mm behöver en slutartid på 1/200 dels sekund för att bli skarp. Det där beror lite på hur stadigt du håller kameran och stabiliseringssystemet i kameran hänger med. Att välja rätt tid efter motivets rörelse kräver erfarenhet och det får man som bekant genom träning. Dessutom så kan fotografen önska sig olika effekter i en snabb rörelse så mitt resonemang är ingen lag bara en hållpunkt.

Av innebär att du väljer en lämplig bländare och då väljer kameran rätt tid för rätt exponering. Av är rätt läge när du vill kontrollera skärpedjupet eller när tiden har mindre betydelse.

Inställningen M innebär att du kan välja vilken tid eller bländare du önskar. Kameran mäter fortfarande ljuset men justerar inget automatiskt. M-läget är användbart i många situationer men det kräver ett särskilt kapitel och det kommer senare

Mina ord förval kan ersättas med prioritet eftersom kameran prioriterar tid eller bländare och fotografen själv väljer den andra parametern.

Det du som har en systemkamera skall undvika är läget AUTO, i det läget sköter kameran allt åt dig och du kan inte påverka någon parameter. Om du kör på Autoläget med din systemkamera så har du kastat några tusenlappar i sjön.

Det finns förmodligen också inställningar för porträtt, landskap, nattbilder, sportbilder och kanske mer därtill i din kamera och hur de fungerar och sköter sitt jobb är mycket beroende på din kamera så här får du prova dig fram och testa. Min erfarenhet är att det mesta är skräpinställningar.

Ditt uppdrag är att lära dig hur kameran arbetar vid de grundläggande inställningarna P, Tv och Av. Du kan också utforska hur de olika lägena porträtt, landskap, sportbilder mm hanteras i din kamera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar